Stop! Wacht! De Wet DBA? Wat is dat nou weer?

Ja, het klinkt als een bureaucratisch doolhof, maar de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is dé talk of thetown als je als zzp’er actief bent via platforms als Temper, YoungOnes of Roamler. Maar wat houdt het in, en waarom zou je je zorgen maken? Let’s break it down!

Wat is die Wet DBA eigenlijk?

Simpel gezegd: de Wet DBA wil voorkomen dat bedrijven zzp’ers inhuren, terwijl ze eigenlijk als werknemers zouden moeten worden behandeld. Waarom? Omdat schijnzelfstandigheid – waarbij je ‘op papier’ zelfstandig bent, maar eigenlijk werkt zoals een gewone werknemer – zorgt voor oneerlijke concurrentie en minder bescherming voor echte werknemers. Met de Wet DBA kijkt de Belastingdienst goed of jij écht als zelfstandige werkt of dat er stiekem toch een baas-werknemerrelatie bestaat.

Waarom is dit zo belangrijk voor platformwerkers?

Als je als zzp’er via een platform werkt, kan de Belastingdienst gaan checken of je écht zelfstandig bent of dat je eigenlijk in loondienst bent, maar dan zonder de voordelen. Dit betekent dat je moet laten zien dat je zelf bepaalt hoe je werkt, wat je verdient en wanneer je werkt. Anders kunnen er grote gevolgen zijn voor jou én voor het platform.

Wat betekent dit voor jou als platformwerker?

1. Ben je echt de baas?

Een belangrijke vraag bij de Wet DBA is of er sprake is van een gezagsverhouding. Met andere woorden: heb jij echt de touwtjes in handen, of zegt je opdrachtgever hoe je je werk moet doen? Als je opdrachtgever bepaalt hoe, waar en wanneer je werkt, dan kan dat zomaar als verkapt dienstverband worden gezien. Daarom moet je laten zien dat je zelfstandig opereert, met je eigen werkwijze en tarieven.

2. Risico’s voor platforms als Temper, YoungOnes en Roamler

Deze platforms brengen vraag en aanbod samen en doen dat vaak handig en snel. Maar als de Belastingdienst besluit dat platformwerkers eigenlijk werknemers zijn, komen er verplichtingen kijken zoals het betalen van sociale premies en cao-regels. Dat verandert de dynamiek enorm.

3. Wat kun jij doen om jezelf te beschermen?

o Heb een duidelijk contract: Zorg dat je afspraken zwart-op-wit staan met een heldere modelovereenkomst waarin jouw zelfstandigheid bevestigd wordt.

o Laat je ondernemerschap zien: KVK-inschrijving? Check! Eigen website of portfolio? Doen! Meerdere opdrachtgevers? Altijd slim!

o Ken je rechten en plichten: Lees je goed in over de regels rondom zzp-schap en overleg als nodig met een expert. Zo voorkom je verrassingen.

En wat brengt de toekomst?

De discussie over platformwerkers en de Wet DBA is nog lang niet klaar. Er wordt gewerkt aan verbeteringen en mogelijknieuwe wetgeving om duidelijkheid te geven over de rechten en plichten van zelfstandigen. Eén ding is zeker: platformwerk blijft een spannende mix van flexibiliteit en verantwoordelijkheid, maar vraagt van iedereen – zzp’ers én platformen – om scherp te blijven.

Dus, blijf op de hoogte, onderneem slim en weet waar je aan toe bent!

Over Stichting Vrij Platformwerk

Stichting Vrij Platformwerk is een belangenorganisatie die in het leven is geroepen om de groeiende groep Vrije platformwerkers te vertegenwoordigen bij platformen, vakbonden en overheid.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

© Copyright Stichting Vrij Platformwerk 2023. Website door NEXT LEAD